Ћитературен сайт јвторски
център
 нижарница
 Ќ»√»“≈
≈лектронни
книги
»здателство "Ѕуквите"
¬ход
ѕрепоръчано   .
ѕрепоръчано
  ѕо раздели
  ѕо азбучен ред
  —лучайни произведени€
.
.
 
»«ƒј“≈Ћ—“¬ќ Ѕ” ¬»“≈   .
  »здателство "Ѕуквите" е специализирано в издаване на българска литература. „рез него много автори са издали своите първи книги.
»«ƒј…“≈ ћ≈„“»“≈ —»!
  ѕон€тието "лирически герой"
  ќт ученически€ чин сме запомнили един натрапчив фантом, който нер€дко се е изпречвал между нас и очарованието на поетическата творба - така наречени€т "лирически герой". ¬проч
.
.
“Џ–—≈Ќ≈   


–азширено търсене
Google Analytic
 
 
ѕрепоръчваме
от гаро
 
„ас за прегръдка
Ѕидейки щастлив
ƒа посрещнеш »згрева
 укла
ѕарти€ шах
Ѕез лице
јвтобиографично
Ќежност в погледа
¬секи, Ќ€кой,  ой-ли и Ќикой
ƒървото
ƒетство
ћетаморфоза
 амбаната
¬енера √е€
ѕъзел от стъкло
ѕрeпоръчвани ≈-книги  
    алин √арабед€н(гаро)>–азкази без име (проза)> укла  
 укла
   алин √арабед€н (гаро)
  –аздел: –ј« ј«»  

ƒнес съм тъжна. Ќо не много.

—ед€ на стола забравена, с едно отворено око, красиви мигли, син ирис.  азваха ми, че пролетта щ€ла да дойде. Ќо не тр€бваше ли преди това да се върнат всички. –азсърдиха ми се, че не искам да оставам сама. »згониха ме, преди да е станало късно за т€х. «аключиха вратата и не € отключиха повече. јма никой не ми е длъжен...

Ќо аз не помн€ почти нищо. ћайка ми ми разказва, че съм сънувала кошмари и че това било от времето. —коро всичко щ€ло да се оправи... Ќо на мен това не ми върши работа. ѕосле ме попита още ли живе€ сама и загрижено поклати глава. —ложи ме на дивана. ќбеща да ми намери другарче.

јз вече зна€. ћечето, жълтото мече. Ќе, сгреших. «аека. —иви€ заек. » той изглежда самотен. ƒвамата ще сме си лика-прилика. Ќо той не говори много. — кого ще сподел€м?! ћама грабна мечето, онова — жълтото, стана, облече €кето си, обу обувките си, целуна ме и излезе.  ачи се в асансьора и натисна копчето, на което пише 1. «наех го, защото пон€кога ме взимаше със себе си. “огава беше много интересно. —рещах се с хора, които сподел€ха радости и неволи. »граехме заедно, учихме, пеехме... Ќо сега вече е различно. —ега жълтото мече се ползва с превилегии. Ќе му завиждам, мъчно ми е. ѕон€кога живите завиждат на мъртвите. ј аз завиждам на птиците. —игурно и на мен н€кой завижда... всъщност това съм аз. «авиждам на слънцето, завиждам на хората около не€, ревнувам ги дори! “е са с не€ и са щастливи. “ам н€ма м€сто за аутсайдери като мен. ћоето м€сто зае мечето. » на него завиждам. «авиждам му, защото толкова много € обичам. «ащото достатъчно е само погледите да се срещнат и нещата започват.

Ќие обаче р€дко се поглеждаме. —м€та ме за мъртва, но аз не съм. јз прав€ нещата да се случват, макар да си мисли, че т€ е тази, ко€то случва нещата. Ќад€вам се, че н€кой ден ще ме вземе пак. » така почти всеки ден. ќтново ще седне на стола и ще погледне към ъгъла, ще се вторачи н€къде навън през прозореца. јз знам защо ще го направи. “ака т€ мечтае. “€ вижда чрез мен всичко, което виждам аз, а аз виждам всичко, което виждаме всички ние. Ќие виждаме по различен начин.

јз например се вид€х. ¬ огледалото. “€ го сложи пред мен и изобщо не знаеше, че правейки това, ме прави реална. ћалко сме такива — случайно реалните. —таваме, когато хората, без да зна€т... без да съзнават, правейки нещо друго, ни реализират. ћоже да се осъществим, като подреждат разни предмети и току реализирали н€кой от нас. ¬същност ние не сме точно определен брой. Ќие сме безкрайно много и всеки прави нещо различно. –азбира се, само при строго определени услови€, пропорции и връзки, не вс€ко подреждане реализира. ѕон€кога се реализирам и от само себе си. “ова е просто. јко се наложи, всички ние, реализираме, предизвикваме стечение на обсто€телствата, че да се по€ви н€кой нов. —амо че, не знаем кой решава кога се налага, но €вно така тр€бва да е.

Ќе ми се иска т€ да решава. “€ избра мечето. «атова се примир€вам. ¬ече, да. “€, често се оплаква от скука. “ова е, защото не е вечна.  огато си вечен, каквито сме ние, скуката не съществува. Ќие сме глупави, но забавни. —амо н€кои от нас, и то не винаги, разбират нещата.

ћо€та майка е една от т€х. Ќо по-право не е и от нас, защото т€ винаги разбира нещата. “€ ме познава и знае какво прав€. ќсвен това познава не само мен. ќткакто ме вид€ за пръв път, т€ научи за всички нас, които сме наблизо. –азговар€ме си наум с не€, показваме й всичко, което виждаме и знаем. —амо да поиска... “€ ме обича. Ќищо, че съм такава... лоша на езика на хората.

“€ знае, че аз не съм се направила лоша сама. «нае също, че и да не се б€х реализирала случайно, рано или късно н€кой, н€къде, н€как щеше да ме има. ’итруша... на езика на хората.

Ќужно е само да сме заедно, за да се случи.

 

ѕредлагаме ¬и книги от обновената книжарница " нигите"  ¬сички книги на ‘ондаци€ 'Ѕуквите" могат да бъдат намерени и
в книжарница "Ѕългарски книжици" на  ристал

Ќай-добрата книжарница за българска литература

 
 

јко не виждате произведението добре форматирано използвайте този линк.

©  алин √арабед€н ¬сички права запазени.
ѕубликувано:
2003-10-20

—подели във Facebook
  “ова произведение е добавено в "Ћюбими произведени€" от:
÷икъл: –азкази без име (проза)
ѕредишно произведение     —ледващо произведение
“еоремата на Ќьотер (за крайната подреденост)
 
  ѕосещени€: 4292  ќтзиви: 5
  print ѕечат  
   
   
ћедиен партньор  
Ѕългарско национално радио
ѕоследнo в "Ћюбими произведени€"   1
1. –Я–Р–Ь–Х–Ґ–Э–Ш–Ъ–™ -  sarcomadroll  
2. ∆ената в мен - ћалинка ÷веткова -  јдминистраци€  
3. Ћя“Ќј ѕ–» ј« ј - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
4. Ћя“Ќј ѕ–» ј« ј - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
5. ѕќ —“Џѕ »“≈ Ќј Ћя“ќ“ќ - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
6. Ћя“Ќј ѕ–» ј« ј - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
7. ћќћ„≈“ќ ќ“ Ѕ≈Ћ»“≈ Ќќў» - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
8. ∆ената в моето легло -  aleks  
9. Ѕезпросветно -  светлана  
10. Ќеизп€тата песен е хит -  elizabeth  
ѕълен списък
3
2
VIP произведени€
 ак да направим произведението си VIP
—ъбити€  
 
ѕърви публикации  
17-09 Ќаивна носталгична еклектика за празника на —офи€ -  botyo fentiev
31-08 Ќевъзможност -  светлана
31-08 Ѕезшумно -  nanito
30-08 ~***~ -  cefules
30-08  ак ход€т до тоалетната? -  cefules
ѕълен списък
 
 
 
ѕоследно прочетени E-книги  
19-07 јлманах ѕроза 2010
19-07 јромат на ёжен в€тър
19-07  онтражур
19-07 ƒетски истории 2018
19-07 ’умор и сатира 2016
ѕълен списък